Zase ty knihy

Tentokrát budu psát o srovnání jedné velmi slavné knihy a druhé, která na to rozhodně aspiruje. Obě se týkají šití sak a kabátů, první je "klučičí", se sekcí o kalhotách a druhá "holčičí". O holčičí knize jsem se už zmiňovala, je to jedna ze dvou tří knih, kterou bych doporučila každému a  jedná se o Vintage Couture Tailoring od Thomase von Nordheima.
Klučičí kniha je od Roberta Cabrery a jmenuje se Classic Tailoring Techniques for Menswear. Původně byla tato kniha vydána v osmdesátých letech a teď se dočkala své reedice, na které spolupracoval Denis Antoine. Kniha má skriptoidní charakter, do černobílých obrázků byly v novém vydání dodány červené linie pro lepší názornost. Počítá s šitím podle hotového střihu a obsahuje  kapitolu o tom, jak mají sako a kalhoty sedět a nejčastější problémy. Na kabátech a sacích mého muže se pravidelně opakují 2 problémy, ale ani o jednom z nich se tam nepíše (naštěstí jdou oba snadno a rychle vyřešit selským rozumem). Dále se obě knihy s obsahem kryjí, avšak ta od Norheima obsahuje o dost názornější obrázky a ilustrace. Cabrera se zase věnuje sesazování vzorů jako proužky a kostky. V obou knihách je vypíchnutá konstrukce saka u žen vs. mužů. V klučičí knize je navíc velmi užitečná věc- jak nakreslit nový límec, pokud byl střih hodně upravován.
Pro představu interiér pánské knihy.
Celkově bych řekla, že pokud šijete saka a kabáty pro obě pohlaví, stojí za to mít obě knihy. Pokud stojíte před rozhodnutím, kterou knihu dříve, asi bych volila tu od Von Nordheima. Na Book Depository stojí méně než půlku co druhá kniha, obsahuje srozumitelnější obrázky a ilustrace a technikami použitými v knize pánské sako také ušijete :)

 
A té dámské.

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

2 komentářů :

  1. Mám obě, čerpám hlavně z Nordheima (tj. z té holčičí). Je to jedna z nejlepších knížek o šití, co mám.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám obě, čerpám hlavně z Nordheima (tj. z té holčičí). Je to jedna z nejlepších knížek o šití, co mám.

    OdpovědětVymazat