Všívání podšívky v ruce

To, jak ujíždím na zpracování a kvalitě materiálu vnitřku oděvů, bych asi psala postopadesáté a stejně bych to ještě stopadesátkrát napsat mohla. Kůže je ostatně největší lidský orgán, takže i z toho důvodu jsou vnitřky tak důležité- musíme si přece hýčkat sami sebe:)
Podšívku tedy vždy volím co nejpříjemnější a to i když se jedná o kabát. Důvod je hlavně ten, většinou nosím kabát klidně v kombinaci s halenkou s krátkým rukávem bez další vrstvy oděvu a podšívka se tedy dotýká přímo kůže- na jižní Moravě jednak zimy nebývají tak přísné, veřejnou dopravou jezdím jen ve stavu nejvyšší nouze a mnohem lépe snáším zimu než vedro.

Mezi bespoke krejčími je nejoblibenější podšívkovinou Bemberg, což je ve skutečnosti cupro, aneb viskoza vyráběná za přispění iontů mědi. Bemberg je upřednostňován před hedvábím hlavně kvůli odolnosti, ale zcela upřímně to, co jsem držela v ruce, se v mých očích nějak zásadně nelišilo od viskozových podšívek dostupných třeba v Biltexu, které se prodávají za minimálně poloviční cenu.

Kabát jsem narozdíl od předchozích nijak dále nevyteplovala, proto jsem chtěla nějakou pevnější podšívku a našla jsem ji dokonce ve svých zásobách- jedná se o směsovku acetátu a hedvábí. Ale protože šedá podšívka v černošedém kabátu by byla nuda, rozhodla jsem se pro hodně výraznou paspulku. A také jsem našla ve svých zásobách:) Nejedná se přímo o paspulku, ale gumičku tvářící se jako papulka, kupovanou ještě v NYC.



Podšívku jsem vsazovala, jako ostatně vždy, ručně- jinak by to vzhledem k postupům, které používám, ani nešlo.

U šatů by měla být podšívka spíše lehounce menší než je oděv z hlavní látky, u sak a kabátů je to naopak. A právě ruční všití umožňuje míru toho, o kolik bude podšívka volnější, regulovat. Ideální přídavky na švy jsou 2,5 cm, u ramenního švu 4 cm. Nepoužívá se podsádka zadního dílu, takže zadní díl se stříhá včetně šíře podsádky!
Postup u této podšívky se lehce liší kvůli raglánovým rukávům, každopádně pokud chcete vsazovat podšívku ručně, sešijí se pouze obvodové švy(tj. ramenní se nesešívá) a rukávy se všívají zvlášť.

Začátek je ovšem stejný, jako u každé podšívky kabátu. Na zadním středu je potřeba vytvořit sklad pro pohodlné nošení, sešitý pouze v horní části, v úrovni pasu a dolní části. Bohužel jsem zapomněla vyfotit u svého kabátu, takže jen pro představu:

zdroj : Colette Patterns
Při přišívání podšívky do svrchníků paspulku přidávám často, je to takový drobný poslední detail. Paspulku buď můžete koupit hotovou v podobných materiálech jako hotové šikmé proužky nebo si vyrobit sami- ideálně ze šikmého proužku, který složíte napůl a vložíte do něj tenkou šňůrku.
Paspulka se přišívá obyčejným předním stehem na okraje sesazovací linie.

Poté sako či kabát oblečete krejčovské panně, ale rubem nahoru.



A může se začít špendlit:) Podšívku přišpendlete na několika zásadních místech, aby se s ní dobře pracovalo, většinou začínám na zadním průkrčníku pár špendlíky a poté na předním díle odshora dolů. Než se dostanete na předním díle úplně dolů, je potřeba si poradit s materiálem podšívky navíc, který vzniká na dolním okraji. Na dolním okraji podšívku přehnete zároveň s dolním okrajem svrchní látky, ale tento okraj podšívky pak přišijete na horní okraj záložky svrchní látky. Vznikne tak určitý přebytek materiálu, který je důležitý pro pohodlné nošení. Na předním okraji by to ale nevycházelo, proto se na předním dolním okraji vytváří minisklad. Nejdřív tedy došpendlete dolní okraj až k paspulce.


Pak se vraťte ke špendlení předního okraje podšívky na paspulku a vzniklý přebytek látky složte do malého záhybu.


Přichází na řadu ramenní šev. V tomto případě byl ramenní šev součástí středního rukávového švu, což jsem vyřešila nesešitím pouze části tohoto švu. Nejdříve je potřeba našpendlit a předním stehem přišít přední díl na švový přídavek zadního dílu svrchní látky.


Poté se zadní díl přehne přes přední a tak aby původní stehy nebyly vidět, se přes něj přišije.


Podšívka se nejdříve přišívá začišťovacím stehem.


A poté v šíři cca jednoho centimetru perličkovým, což je vlastně takový super krátký zadní steh- stejný jako se používá při ručním všívání zipu. Tím se podšívka zafixuje. Zvlášť u sak a kabátů se mi líbí, když je tento steh kontrastní, proto jsem použila dírkové hedvábí v tmavě šedém odstínu. 


A výsledek:




Fotky celého kabátu najdete na mém facebooku:)

PS: O všívání podšívky klasických rukávů budu psát v pokračování série o klasickém francouzském kabátku na Módním pekle....

Share this:

ABOUT THE AUTHOR

Třicetiněco-letá milovnice klasických krejčovských technik a anti-rychlošití.

0 komentářů :

Okomentovat